Nederlandse successen in de Britse hitparade
De officiële hitlijst van het Verenigd Koninkrijk wordt ook wel The (Official) UK Singles Chart genoemd. De Engelse hitlijst bestaat sinds 1952 en wordt gebruikt door zowel de omroep BBC, de Engelse platenindustrie als het blad Music Week (voorheen Record Retailer genaamd). Sinds 2013 is The Official UK Charts Company verantwoordelijk voor de wekelijkse samenstelling van deze hitparade waarin sinds 1970 zestien keer door een Nederlands product de nummer 1 positie is behaald.
De Britse hitlijst heeft in de loop der jaren diverse afmetingen gekend. De lijst waarmee in 1952 wordt begonnen is een Top 12, die eind jaren zestig is uitgebreid tot een Top 50, in 1978 tot een Top 75 en sinds 2012 zelfs uit 200 nummers bestaat. De tweede helft van die enorme lijst is echter bedoeld voor de Britse platenindustrie en niet voor het publiek.
De lijst die wekelijks wordt gepubliceerd op internet bestaat uit de Top 100 hiervan, de officiële lijst bestaat echter uit 75 nummers terwijl BBC Radio 1 al decennia lang in haar radio-versie kiest voor de Top 40. En omdat veertig een algemeen gangbaar getal is als het om hitlijsten gaat is in de artikelen in deze special als uitgangspunt ook gekozen voor de Top 40.
Elk artikel behandelt een decennium; het laatste artikel behandelt de eerste helft van het huidige decennium. Een Nederlandse hit in de Britse hitlijst is aanvankelijk in de jaren zeventig nog een zeldzaamheid, ruim veertig jaar later is het big business.
1970-1979
Hoewel Nederlandse muziekproducties in veel Europese hitlijsten goed scoren, lukt het mondjesmaat om in de Engelse charts terecht te komen. Als het dan wel lukt, gaat het in nagenoeg alle gevallen om een 'typisch Nederlands' product.
1980-1989
De jaren tachtig laten min of meer een vervolg zien van de jaren zeventig. Wel is er in de tweede helft van dit decennium sprake van een verschuiving naar muziekstijlen met soulinvloeden en laat de Nederlandse dancemusic voor het eerst van zich horen.
1990-1999
In de jaren negentig kan Nederland trendsettend genoemd worden op het gebied van de (euro)dance. We hebben voor het eerst in de geschiedenis een muzikale act die niet eenmalig scoort maar een heuse carrière weet op te bouwen. De Engelse markt is inmiddels een belangrijke afzetmarkt geworden.
2000-2009
De eurodance uit de jaren negentig blijft ook in het eerste decennium van de 21e eeuw onverminderd populair. Het Britse tijdschrift DJ Magazine publiceert jaarlijks een Top 100 van de meest invloedrijke dj's. Nederlandse dj's voeren in die lijst niet zelden de boventoon, hetgeen ook is terug te zien in de Britse hitlijst.
2010-2019
Nederlandse dj's werken voornamelijk samen met zowel onbekende als gerenommeerde zangers en zangeressen. In de meeste gevallen gaat het om internationale muzikale samenwerkingen waaruit eens te meer de grote invloed van de Nederlandse dj's blijkt. Het topjaar is 2013 en levert drie nummer 1 hits op.